Stray Dogs. Off the beaten track. | Hans Versmissen

#fotografiecircuit

Hans Versmissen volgt als documentair fotograaf randonneurs en ultraracers, mannen en vrouwen die op de fiets ongewoon lange afstanden afleggen.

‘Stray Dogs’ verhaalt over de drang om erop uit te trekken, om op avontuur te gaan, om te ontsnappen van een uitgetekend parcours.

Voor enkele protagonisten van ‘Stray Dogs’ mag je dat parcours letterlijk nemen. Zij koersten in wedstrijden, tussen linten en nadars. Nu nemen ze deel in ultra-races van duizenden kilometers, weg van de afgebakende rondjes, of trekken ze in hun eentje de wijde wereld in. Anderen fietsten voorheen meer recreatief of als wielertoerist. Het zondagse rondje met de makkers. Misschien al eens een Ronde van Vlaanderen voor wielertoeristen.

Allemaal koesteren ze een grote liefde voor de fiets, het actieve buitenleven en de vrijheid. Ze willen over nieuwe wegen rijden, andere streken, landen, continenten verkennen en hun eigen fysieke en mentale grenzen aftasten. Ze willen even ontsnappen van het uitgetekende parcours, dat we als moderne mens vaak zomaar afmalen. Ze willen intens leven.

‘Off the beaten track’ is een prelude. Het speelt zich af op grenzen. De grens tussen gaan fietsen en heel ver fietsen. De grens tussen gekende wegen en nieuwe wegen. De grens tussen weten wat komt en het avontuur tegemoet treden. Het gaat ook over het overwinnen van angsten. Angst voor het onbekende. Angst voor gevaren die je kunt tegenkomen. Angst voor wat zou kunnen mislopen. Angst voor een razende straathond misschien.

Laat je inspireren door ‘Stray dogs. Off the beaten track.’, een project van Hans Versmissen en Cumulus Company.

Met dank aan alle fietsers, randonneurs, bikepackers, racers voor hun gulheid, ook op momenten van complete uitputting en vermoeidheid. Dank aan organisatoren en race directors om mij mee te nemen en kennis te laten maken met deze schitterende wereld van randonneuring en ultra-cycling.

> locatie: overloop 2e verdieping - Cultuurcentrum Het Perron
> gratis te bezoeken tijdens de openingsuren van Het Perron

Over fotografiecircuit Vlaanderen

Het Fotografiecircuit Vlaanderen, getrokken door Jan Van Broeckhove, wil Vlaamse fotografen een mogelijkheid bieden om met hun werk naar buiten te komen. Via een open oproep gaan ze op zoek naar kwaliteit en variatie bij fotografen en bieden hen de kans om hun werk te tonen in een circuit van 18 cultuurcentra, verspreid over heel Vlaanderen.

De lijst van fotografen die ooit deelnamen aan het circuit is indrukwekkend! Heel wat van hen hebben intussen naam gemaakt terwijl anderen in alle bescheidenheid verder werken.