Clay Front

Griet Dobbels

Clay Front is een hedendaags kunstwerk van Griet Dobbels. Het werk bestaat uit een installatie van 10 beelden.

Duizenden soldaten die het leven lieten in de Vlaamse klei, werden nooit teruggevonden. Hun lichamen zijn ingesloten door de aarde. Het idee dat in de bodem van de Ieperboog zoveel mensen van over heel de wereld verborgen liggen, zette kunstenaars Griet Dobbels aan tot het kunstproject Clay Front.

In het project gebruikt Griet de zwaarte van de geschiedenis van de grond tot de lichtheid van een banaal gebruiksvoorwerp: een servies. Het servies verwijst naar de moeders, de vrouwen die thuis hun eigen strijd voerden tijdens de oorlog. Tien serviezen zijn op staan op sculpturen doorheen de ruimte. Op de sculpturen staan de coördinaten van de locaties gegraveerd.

Clay Front Homecoming

De tentoonstelling van Griet in het Ieperse Kruitmagazijn is ook de start van de volgende stap in het project Clay Front. Van bij het ontstaan van Clay Front was het de droom van Griet om de klei te laten terugkeren naar het land van oorsprong van de vermiste soldaten. Van over de hele wereld zijn ze gekomen, nu keren ze eindelijk naar huis terug. Via het In Flanders Fields Museum ontving Griet een lijst met 9770 soldaten die vermist raakten op de 10 locaties waar de klei werd opgegraven.

Het doel van Clay Front Homecoming is dat de klei – onder de vorm van een klein gebakken potje terugkeert naar de respectievelijke geboorteplaatsen van de vermiste soldaten.

Praktisch

De vernissage van deze tentoonstelling gaat door op zaterdag 9 november om 19u00 in Het Kruitmagazijn. 
 

De tentoonstelling bezoeken kan tijdens het weekend van de wapenstilstand en daarna ieder weekend tot en met zondag 15 december, telkens van 13u30 tot 18u00. Wenst u de tentoonstelling te bezoeken buiten de openingsuren, dan kan u een afspraak maken via de balie van Het Perron.
 

Locatie: Het Kruitmagazijn - Esplanade Ieper