20 jaar De Gevleugelde Stad Ieper

do 16 mrt 2023

Tijdens het paasweekend, 7 tot en met 9 april, is de stad Ieper opnieuw het decor van tal van straattheater- en circusacts. Talentvolle nationale en internationale artiesten verwennen het publiek en de aanwezige promotoren.

De Gevleugelde Stad Ieper is een internationaal promotiefestival voor circus- en straattheater. Tijdens het festival – naar een idee van Kurt Demey, Frank Poelvoorde en Jan Victoor – tonen artiesten uit binnen- en buitenland hun nieuwste acts aan organisatoren, promotoren en het publiek.

Voor deze 20ste editie in 2023 ontving de organisatie meer dan 300 inschrijvingen van artiesten van over de hele wereld. Uiteindelijk werden 63 groepen uit 14 verschillende landen geselecteerd om tijdens het festival te spelen.

 

De Gevleugelde Stad 2023

In 2023 is het festival opgedeeld in drie zones. Een eerste zone situeert zich vooral rond het Le Touquetpark, met een nadruk op de Eigenheerdstraat waar de drie scholen een volwaardig festivalprogramma ontvangen. Een tweede gebied is het vestinggebied, van de Esplanade tot het Zaalhof (inclusief het Hamiltonpark). Ten slotte vormt het stadscentrum de derde zone met  artiesten op de Grote Markt, in de Janseniusstraat, in het Astridpark en aan het Lapidarium. Alle zones worden over de drie dagen gebruikt.

Hoewel het festival vooral inzet op kunstvormen die kunnen plaatsvinden in de publieke ruimte, maakt de organisatie bij sommige acts de keuze om ze (door het onvoorspelbare weer of de intimiteit van de voorstelling) direct op een binnenlocatie te plaatsen. Zo gaan er al zeker voorstellingen door in CC Het Perron en in de Kapittelzaal van de Ieperse Kathedraal.

De geselecteerde acts staan vanaf vandaag ook op de website van De Gevleugelde Stad: https://gevleugeldestad.com. Filmpjes, foto’s en informatie helpen de bezoekers om nu al een digitale selectie te maken en zo het maximum uit hun bezoek te halen.