Filmtips van Lutgard Vinckier

di 14 apr 2020

Wij vroegen Lutgard Vinckier - een van de mensen achter de Filmuniversiteit Ieper - naar enkele filmtips. We kregen 10 diverse films (recentere maar ook enkele must-see klassiekers) doorgestuurd. 

Wie even zonder inspiratie zit, kan hier dus misschien wel wat kijk-ideetjes uithalen!

Al deze films zijn beschikbaar in de Ieperse Bibliotheek. Je kan ze dus reserveren via de afhaalbibliotheek (zie website BIB Ieper). 

#tip1 - Cold War (regie: Pawel Pawlikowski)

COLD WAR speelt zich af tijdens de Koude Oorlog in de jaren 50 in Polen, Berlijn, Joegoslavië en Paris. Een gepassi­o­neerd liefdes­ver­haal tussen twee mensen met verschil­lende achter­gronden en tempera­menten, die niet met elkaar maar ook niet zonder elkaar kunnen.

Een onmoge­lijke liefde in een onmoge­lijke tijd.

Klik hier om de trailer te bekijken.

#tip2 - The Lunchbox (regie: Ritesh Batra)

Huisvrouw Ila is aan een nieuwe poging begonnen om wat meer pit in haar huwelijk te brengen. Ze volgt een tip van haar buurvrouw en bereidt de lekkerste maaltijden voor de lunchbox van haar echtgenoot. Per ongeluk belandt deze op het bureau van de ongelukkige en eenzame kantoormedewerker Saajan (Irrfan Kahn, Slumdog Millionaire, Life of Pi). Als Ila dit ontdekt, stopt ze een briefje in de trommel. Het is het begin van een lange lunchtrommel-correspondentie, die de twee gebruiken om hun hart te luchten. Er groeit iets moois.

Klik hier om de trailer te bekijken.

#tip3 - Werk Ohne Autor (regie: Florian Henckel van Donnersmarck)

Wanneer de jonge kunste­naar Kurt (Tom Schilling) de liefde van zijn leven ontmoet, vlucht hij samen met zijn geliefde Ellie (Paula Beer) naar het Westen. Weg van haar tirannieke vader, een ex-nazi. Gekweld door de pijnlijke herinne­ringen uit zijn kinder­tijd tijdens de nazi-jaren, begint Kurt te schilderen over zijn eigen lot en dat van een hele generatie.

Liefde, haat, familie, macht, kunst, geschie­denis en politiek komen samen in deze film.

Klik hier om de trailer te bekijken. 

#tip4 - Perfetti Sconoscuiti (regie: Paolo Genovese)

Ze hebben allemaal iets te verbergen, maar de nieuws­gie­rig­heid naar de geheimen van de ander weegt zwaarder dan het beschermen van de eigen privacy. Dus gaan de zeven oude vrienden in de Italiaanse klucht Perfetti sconos­ciuti ('volmaakte vreemden') tijdens een etentje stuk voor stuk overstag: Ze besluiten ieder tekstbe­richt, elke e-mail en elk telefoontje dat ze ontvangen op hun GSM met elkaar te delen. Dit ontsluiert een hoop geheimen, wat hun onderlinge relatie aan het wankelen brengt.

Klik hier om de trailer te bekijken.

#tip5 - Incendies (regie: Denis Villeneuve)

De tweeling Jeanne en Simon Marwan is verbijsterd wanneer zij bij de notaris twee brieven ontvangen van hun overleden moeder Nawal. Eén brief is gericht aan hun vader, van wie ze dachten dat hij overleden was en één is voor hun broer, van wie ze het bestaan nooit hebben gekend. Deze raadselachtige brieven verklaren voor Jeanne de ongrijpbare stilte van haar moeder in de laatste weken van haar leven. Jeanne en Simon besluit naar het Midden-Oosten te vertrekken om meer te weten te komen over haar familiegeschiedenis. Samen met de notaris ontdekken ze het tragische lot van hun moeder, dat zowel getekend is door oorlog en haat als door de moed van een uitzonderlijke vrouw.

Klik hier om de trailer te bekijken.

#tip6 - The Green Mile (regie: Frank Darabont)

Nu Paul Edgecomb zijn dagen slijt in een bejaardentehuis, kijkt hij terug op zijn leven als gevangenisbewaker. Jarenlang heeft hij dienst gedaan in de 'Dodengang' van de Cold Mountain gevangenis. Paul denkt vooral terug aan 1935. Ten tijde van de Grote Depressie ontwikkelde Edgecomb een bijzondere band met één van de gevangenen. De zwarte reus John Coffey werd beschuldigd van de verkrachting en de moord op twee kleine meisjes. Er was alleen iets heel bijzonders met hem aan de hand...

Klik hier om de trailer te bekijken.

#tip7 - Un Long Dimanche de Fiançailles (regie: Jean-Pierre Jeunet)

Na het enorme succes van Le fabuleux destin d’Amélie Poulain maakte Jean-Pierre Jeunet met hoofdrolspeelster Audrey Tautou een totaal andere film. De Eerste Wereldoorlog is in volle gang. Mathilde (Tautou) hoort dat haar verloofde Manech (Ulliel), is gesneuveld aan het front. Ze gaat op onderzoek naar de omstandigheden van zijn dood. Jeunet schakelt met overrompelende beelden heen en weer tussen het idyllische Franse platteland en de hel van de loopgravenoorlog. De film naar de roman van Sébastien Japrisot kreeg een Oscarnominatie voor het camerawerk en de art-direction.

Klik hier om de trailer te bekijken.

#tip8 - I, Daniël Blacke (regie: Ken Loach)

De 59-jarige timmerman Daniel (Johns) heeft een zwak hart maar wil toch graag werken. Helaas werken ze hem bij het arbeidsbureau vooral tegen. Daniel wordt gek van het jargon, de computers, en de bevoogdende begeleiders. Simpel en direct sociaal-realistisch drama van het beproefde duo Ken Loach (regie) en Paul Laverty (scenario).

Klik hier om de trailer te bekijken.

#tip9 - Jagten (regie: Thomas Vinterberg)

Wanneer kleuterleider Lucas door de 5-jarige Klara ten onrechte wordt beschuldigd van misbruik, verandert zijn leven van het ene op het andere moment in een nachtmerrie. Het nieuws verspreidt zich snel en de inwoners van het dorp beginnen zich tegen hem te keren. De eens zo hechte lokale gemeenschap valt uit elkaar, terwijl Lucas tot doelwit is verklaard.

Klik hier om de trailer te bekijken.

#tip10 - Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain (regie: Jean-Pierre Jeunet)

Amélie is op zoek naar liefde, en de zin van het bestaan. Ze is een serveerster in het centrum van Montmartre, waar ze contact heeft met haar buren en klanten, alsmede met een mysterieuze foto-verzamelaar. Langzaam realiseert Amélie zich dat de weg naar geluk zich niet vanzelf zal openbaren, maar dat ze hier initiatief voor zal moeten tonen. Zij treft haar geluk door zich in te spannen voor het geluk van anderen.

Klik hier om de trailer te bekijken.