Omtrent ‘MOOD INDIGO’

RoBie Van Outryve - Roger de Neef

‘Mood Indigo’ is een project gegroeid uit de spontane samenwerking tussen de schilder RoBie Van Outryve, de dichter Roger de Neef en margedrukker Hendrik Verschave.

Het gedicht ‘Mood Indigo’ van Roger de Neef zette RoBie Van Outryve er toe aan om een reeks gouaches en olieverven te schilderen, tastend naar de diverse tonaliteiten van de kleur blauw zoals benoemd in het gedicht. Na het zien ervan schreef Roger de Neef een tiental gedichten. Dit leidde tot de uitgave van de bundel ‘Mood Indigo’: een map met de gedichten, een brief en twee originele gouaches.

Dit luik vormt samen met recente schilderijen van RoBie Van Outryve en poëzie van Roger de Neef de tentoonstelling die wil tonen hoe woord en beeld elkaar wederzijds kunnen bevruchten.

RoBie Van Outryve (1944) schilderautodidact, heeft diverse malen zowel solo als in groep geëxposeerd in binnen- en buitenland. Werd o.m. bekroond met de 'Prijs Hoppeland', 'Prijs van de provincie West-Vlaanderen', 'Victor Choquet-prijs-Parijs' en 'Grote Prijs van Rome voor Schilderkunst'. Bezielde gedurende 17 jaar de werking van galerie Montanus.5 Diksmuide. 

Roger De neef (1941), studeerde geschiedenis, pers- en communicatie-wetenshappen aan de VUB. Was journalist bij Persagentschap Belga en kunst- en jazzcommentator voor Radio 1 (VRT). Hij publiceert vanaf 1967 poëzie en essays. Zijn poëzie is in 1978 onderscheiden met de 'Arkprijs van Het Vrije Woord' en in 1986 met de 'Driejaarlijkse Belgische Staatsprijs voor Poëzie.'

Roger de Neef zal tijdens de vernis­sage een paar van zijn werken brengen. Thomas Van Gelder zorgt voor het muzikale intermezzo.

Thomas Van Gelder (1982) startte z’n muzikale opleiding in de muziekacademie van Diksmuide bij Rik Vaneyghen. In 2000 trok hij naar het Conservatorium van Gent waar hij klassieke saxofoon studeerde bij Willy Demey, Raf Minten, Rik Vaneyghen, Koen Maas. Later verdiepte hij zich aan datzelfde conservatorium verder in jazz en lichte muziek bij Bart Defoort en Pierre Vaiana.

Ondertussen was hij actief als leraar saxofoon in verschillende academies. 

Sinds 2006 is hij stichtend lid en drijvende kracht achter muziektheatergezelschap Die Verdammte Spielerei, waarmee hij binnen- en buitenland afschuimt. In 2010 slaagde hij voor het toelatingsexamen als saxofonist bij de Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Marine, waar hij sinds 2014 de functie van lead altsax bekleedt. 

Daarnaast is hij actief als freelance muzikant in talrijke projecten, verschillende muziekgenres en op verschillende instrumenten (saxofoons, dwarsfluit, (bas)klarinet).