Left Luggage

Willy Baeyens

Van 18 september 2021 tot en met 14 november 2021 loopt in Ieper de campagne ‘Burgerleed in oorlog / stemmen & gezichten’. Deze campagne geldt als start van de uitgebreidere en permanente aandacht voor de Ieperse burgerslachtoffers tijdens WOI. Vertrekpunt is de Ieperse geschiedenis, maar er wordt ook aandacht besteed aan het lot van burgers tijdens recentere oorlogen zoals WOII.

De kunstinstallatie ‘Left Luggage’ van Willy Baeyens is een onderdeel van dit project. Het werk bestaat uit 200 open, oude reiskoffers en refereert naar 1/1000 van de 200 000 omgekomen kinderen in Auschwitz - Birkenau tijdens de Holocaust. De koffers tonen geschilderde portretten van kinderen afkomstig van over de hele wereld van wie het jonge leven abrupt werd afgebroken. De blik van de kinderen, hun ogen die je volgen bij een wandeling langs en tussen de koffers maken de pijn, angst en het verdriet haast voelbaar.

Een sterkere confrontatie met de gruwel die deze kinderen ondergingen is haast niet mogelijk. Willy Baeyens’ idee voor deze aangrijpende kunstinstallatie over de Holocaust, groeide na een confronterend bezoek aan het museum Kazerne Dossin in Mechelen.

Praktische informatie

Deze tentoonstelling neemt plaats in het Belle Godshuis (Rijselstraat 40, Ieper) en is dagelijks te bezoeken van 14u00 tot 18u00. In het weekend kan je de expo bezoeken tussen 10u00 en 17u00.