Catharsis | Jeffrey De Keyser

#fotografiecircuit

Deze reeks is ontworpen als een associatieve beeldenstroom uit het onbewuste, en wisselt surrealistische droombeelden en symbolische fragmenten af met schijnbaar vervagende herinneringen en gesublimeerde verlangens. ‘Catharsis’ volgt bewust geen lineaire verhaallijn, maar daalt langs een onvoorspelbaar pad af naar de verborgen diepten van de menselijke psyche. Het geheel is een fragmentarische collage die zowel louterend als verontrustend werkt. 

Volgens de klassieke Aristoteliaanse dramaturgie is ‘catharsis’ het resultaat van een collectieve emotionele zuivering van sterke gevoelens bij zowel de toeschouwers als de protagonisten van een tragedie. Hierbij kan de fotograaf beide rollen aannemen. 

‘Catharsis’ knoopt ook aan bij onze nood aan loutering: de beelden claimen geen waarheid, maar nodigen de toeschouwer uit om zich bewust te worden van zijn onbewuste voorstellingen en verlangens. De reeks bevat in dat verband subtiele verwijzingen en duidelijke knipogen naar het werk en de beeldtaal van surrealistische beeldmakers als Luis Buñuel, Salvador Dalí, René Magritte en David Lynch. 

De verontrustende symboliek in de beelden lijkt te suggereren dat de symbolische orde op instorten staat en dat de realiteit dreigt te desintegreren. 

‘Catharsis’ is opgebouwd als een sequentie waarbij elk beeld in de reeks esthetisch of inhoudelijk, direct of associatief verbonden is met het voorgaande en het volgende beeld.

Deze fototentoonstelling bezoeken, kan gratis tijdens de openingsuren van Het Perron. Ze is te bezichtigen in de exporuimte op de tweede verdieping van Het Perron. Volg de pijlen 'fotografiecircuit'.

 

over fotografiecircuit Vlaanderen

Fotografiecircuit Vlaanderen biedt kansen aan talentvolle fotografen. Ontstaan in een periode waar jonge fotografen weinig kansen kregen om gezien te worden, zet fotografiecircuit al bijna 30 jaar talent ‘in the picture’. De exposities van de geselecteerde fotografen toeren door 17 cultuurcentra verspreid over heel Vlaanderen. Het Perron is een van de partners, en dat wil zeggen dat per seizoen het werk van 11 verschillende fotografen te bewonderen is in ons gebouw.