ex-China | Paul Nieuwenhuysen

#fotografiecircuit

De foto’s zijn gemaakt in China tijdens individuele reizen.

De titel verwijst naar de afstand in ruimte: de fotograaf komt van buiten (“ex”), richt zijn camera naïef, verwonderd, op een realiteit die niet de zijne is, niet gehinderd zoals de lokale mensen door de alledaagsheid van de onderwerpen; de uiteindelijke beelden worden dan getoond en gezien buiten “ex” China; de fotograaf als doorgeefluik.

Een 2de verwijzing in de titel slaat op afstand in de tijd, want deze foto’s zijn gemaakt in oases die nog sporen bevatten van vroegere tijden toen alles er nog bij stond zoals wij buitenstaanders oud China vaag kennen; een beetje verlept, afgebladderd, rommelig, ‘shabby’, terwijl nu de meer gestroomlijnde, nieuwere, moderne, grijze wolkenkrabbers en autowegen lijken op die andere overal ter wereld.

Kortom, “ex” staat voor ‘ex-otisch’ zowel in ruimte als tijd. Hunkerend naar het ‘exotische’ gaan veel mensen op reis. Bij gebrek aan tijdmachines grendelen ze zich vast in een vliegtuig. Deze beelden passen in dat verlangen. ‘Instead of memories’: beelden in de plaats van herinneringen. Een hoop is wel dat het werk de nuttige en nuchtere documentatie overstijgt; emotie en schoonheid zijn toegestaan.

> locatie: overloop 2e verdieping - Cultuurcentrum Het Perron
> gratis te bezoeken tijdens de openingsuren van Het Perron

Over fotografiecircuit Vlaanderen

Het Fotografiecircuit Vlaanderen, getrokken door Jan Van Broeckhove, wil Vlaamse fotografen een mogelijkheid bieden om met hun werk naar buiten te komen. Via een open oproep gaan ze op zoek naar kwaliteit en variatie bij fotografen en bieden hen de kans om hun werk te tonen in een circuit van 18 cultuurcentra, verspreid over heel Vlaanderen.

De lijst van fotografen die ooit deelnamen aan het circuit is indrukwekkend! Heel wat van hen hebben intussen naam gemaakt terwijl anderen in alle bescheidenheid verder werken.