PURE ADRENALINE | Geert Matton

#fotografiecircuit

Pure adrenaline, dat is wat Geert Matton de afgelopen vijf jaar vastlegde op de hippodromen van België. Op events zoals Waregem Koerse. De energie spat uit de beelden, nochtans staat de tijd compleet stil. Het is een momentopname, een fractie van een seconde. Juist die ‘split second’ die het moment vat. Een fractie en het moment is weg. De paarden ook, de volgende bocht in, de eindmeet over, op naar de stallen en zo weer huiswaarts. In die fractie van die seconde moest het gebeuren, juist op het moment dat ze passeren, dat ze één & al spanning, pure concentratie uitstralen. Die ruwe brok energie bevriezen in één beeld. Het moment dat ze zweven, dat ze los komen van de grond & in het beeld ook los komen uit de tijd. Ze worden uit de actie getild. Blijven hangen in het niets, blijven nazinderen op ons netvlies. Ons hart gaat even sneller slaan, we gaan mee in die actie, voelen die energie, ook al staat alles stil.

Pure adrenaline, dat is ook wat de fotograaf voelde bij het vastleggen van die beelden. Opperste concentratie legde hij aan de dag, om die momenten vast te kunnen leggen, juist omdat ze zo snel weg waren. In een oogwenk, maar toch vastgelegd met zijn camera. De actie bevriezen, maar toch lichtjes meebewegen met de camera, het onderwerp haarscherp vastleggen, maar de achtergrond van een lichte, aangename onscherpte voorzien. Thuis komen, de digitale donkere kamer in, om dat nog eens te gaan benadrukken, door een combinatie van twee beelden in één. Het zwart-wit duwt de achtergrond nog meer naar achteren & de kleur laat het onderwerp nog meer naar het voorplan komen. Verstilde actie & zachte beweging, scherpte & onscherpte, kleur & zwart-wit én dat allemaal in één beeld !

Of, zoals ze in de tentoonstelling hangen, een reeks beelden van de verschillende disciplines in de paardensport, genomen op verschillende hippodromen, vastgelegd tijdens verschillende races. Tijdens events, zoals Waregem Koerse, met 50.000 toeschouwers. Maar ook tijdens gewone races, met misschien maar 5 man langs de kant. Met oog voor de actie, voor de sport, voor het paard, maar ook voor de mens, de jockey of driver. En ook voor de toeschouwer. De toeschouwer in zijn wekelijkse plunje met zijn pintje. Of de VIP’s in vol ornaat, voorzien van opvallende hoofddeksels & glaasjes champagne.

Vooral aandacht voor het verhaal achter de foto. Die verhalen brachten hem tot bij de kwekers, bij de veearts die dopingcontrole deed, bij de keuring, die hengsten beoordeelde op hun potentieel om zich voort te planten. Dat bracht hem zelfs in een operatiezaal waar het hart van een sportpaard werd heropgestart, een unieke procedure van de Unief van Gent. En langs deze verhalen, deze beelden kan u nu wandelen. Er net zoals de fotograaf blijven bij stilstaan. Nogmaals op de pauzeknop van de tijd drukken om ze tot u te nemen. Om daarna nooit meer met dezelfde ogen te kijken naar de paardensport.

> locatie: overloop 2e verdieping - Cultuurcentrum Het Perron
> gratis te bezoeken tijdens de openingsuren van Het Perron

Over fotografiecircuit Vlaanderen

Het Fotografiecircuit Vlaanderen, getrokken door Jan Van Broeckhove, wil Vlaamse fotografen een mogelijkheid bieden om met hun werk naar buiten te komen. Via een open oproep gaan ze op zoek naar kwaliteit en variatie bij fotografen en bieden hen de kans om hun werk te tonen in een circuit van 18 cultuurcentra, verspreid over heel Vlaanderen.

De lijst van fotografen die ooit deelnamen aan het circuit is indrukwekkend! Heel wat van hen hebben intussen naam gemaakt terwijl anderen in alle bescheidenheid verder werken.