Locaties

Klassiek!Beleven gaat aan de slag op verschillende locaties in de Westhoek. Kennis maken met onze locaties kan hier. 


Sint-Margaretakerk Geluveld

De Sint-Margaretakerk is de parochiekerk van Geluveld, gelegen aan de Geluveldplaats. Geluveld werd in 1173 een zelfstandige parochie. De kerk werd verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog. Tussen 1919 en 1925 stond er in Geluveld een noodkerk, naar verluidt de mooiste noodkerk in de frontstreek. In 1924 werd er gestart met de bouw van de huidige kerk, naar een ontwerp van Jules Coomans. De kerk werd herbouwd in een neoromaanse en neobyzantijnse stijl; het is een pseudobasiliek met een westtoren vooraan de kerk.

Adres: Geluveldplaats 1 B | 8980 Geluveld (Zonnebeke)
Parkeermogelijkheden: Voldoende parkeermogelijkheid op Geluveldplaats
Toegankelijkheid: De kerk is toegankelijk voor mensen met een rolstoel
Sanitair: Er is geen sanitair aanwezig op de locatie


Sint Bertinuskerk - Poperinge

De Sint-Bertinuskerk ligt pal in het centrum van Poperinge en is de oudste kerk van de stad. De hoofdkerk van Poperinge is toegewijd aan de heilige Bertinus, abt van de abdij van St.-Omaars in de 7de eeuw. Oorspronkelijk was de kerk een Romaans kruiskerkje gebouwd in 1147, maar een brand in 1419 (gesticht door een groep aanhangers van de hertog van Orleans) vernielde het gebouw.

In 1420 gaf abt Akkard Trubert de opdracht om de Sint-Bertinuskerk te herop te bouwen, deze keer in een gotische stijl als Vlaamse hallenkerk. In het portaal prijkt het beeld van Bertinus en hangen rouwberichten, een gebruik dat je nog in Torhout en Brugge vindt. Vooral het kunstig houtsnijwerk in barokstijl getuigt van een vakkundig beitelslag: het doksaal met Christus en de twaalf apostelen, de monumentale predikstoel en de biechtstoel. De couleur locale vind je terug in de hopbellen in het doksaal en de hoppluktaferelen in de moderne brandglasramen.

Adres: Sint-Bertinuskerk, Garenstraat 1 | 8970 Poperinge
Parkeermogelijkheden: betalende parkeerplaatsen op de Grote Markt (betalend tot 18 u., behalve op zon- en feestdagen), gratis parking op wandelafstand op het Oudstrijdersplein
Toegankelijkheid: de kerk is rolstoeltoegankelijk
Sanitair: o.v.


Onze-Lieve-Vrouwekerk, De Klijte

De onze-lieve-vrouwkerk te De klijte was een 15de-eeuwse kapel die verwoest werd tijdens de Eerste Wereldoorlog; enkele muurpartijen in koor en transept bleven bewaard.
In 1921 werd de kerk in neogotische stijl heropgebouwd naar een ontwerp van de Brusselse architecten Guillaume Veraart en Ernest Richir.

De kerk bezit enkele interessante houten beelden: een 17de-eeuws Onze-Lieve-Vrouwebeeld en een 18de-eeuws verguld beeld van de heilige Blasius, die sinds 1923 in de parochiekerk wordt vereerd.
De kerk werd in 2004 beschermd als monument. De omgeving van de kerk vormt ook een beschermd dorpsgezicht.

Adres: Dikkebusstraat 133 | 8954 De Klijte (Heuvelland)
Parkeermogelijkheden: Voldoende parkeer­mo­ge­lijk­heid
Toegankelijkheid: De kerk is toegan­ke­lijk voor mensen met een rolstoel.
Sanitair: Er is sanitair aanwezig in OC De Fontein, net naast de kerk.


Het Perron

Cultuurcentrum Het Perron ligt naast het NMBS station te Ieper. Het moderne cultuurcentrum werd geopend in 2011. De zaalcapaciteit van de theaterzaal bedraagt 540 personen. 

Adres: Fochlaan 1, 8900 Ieper
Parkeermogelijkheden: Aan het station (voorzijde en achterzijde) zijn voldoende gratis parkeerplaatsen
Toegankelijkheid: Het Perron is toegankelijk voor mensen met een rolstoel. Er zijn twee parkeerplaatsen voorzien aan de achterzijde van Het Perron. Ook de toiletten zijn aangepast. In de zaal zijn plaatsen voorzien voor mensen met een rolstoel. Zo een plaats reserveren kan telefonisch op het nummer 057 239 480.
Contact: Cultuurcentrum Het Perron, Fochlaan 1, 8900 Ieper. 057 239 480 of via balie.cultuurcentrum [at] ieper.be