Para

KVS / David Van Reybrouck, Ravel Ruëll & Bruno Vanden Broecke

"In een hol vat kan je veel steken." (David Van Reybrouck)

Negen jaar na hun internationaal bejubelde theaterhit ’Missie‘ gaan auteur David Van Reybrouck, acteur en theatermaker Bruno Vanden Broecke en regisseur Raven Ruëll opnieuw samen aan de slag voor de nieuwe KVS-productie Para. Na de missionaris in Missie, laat David Van Reybrouck in deze nieuwe monoloog de militair aan het woord. Hij duikt daarvoor in een vergeten brok recente geschiedenis, de grootschalige Belgische militaire interventie in Somalië in 1992-93.

De voorbije twee jaar doorploegde Van Reybrouck archieven en publicaties en interviewde paracommando‘s die deelnamen aan deze missie, zowel officieren als gewone soldaten.

Para wordt aanklacht noch lofzang, maar onderzoekt de complexe tragiek van ’internationale vredesoperaties'. Een verhaal over idealisme en onvermogen, over nobele doelstellingen en smerige praktijken.
 

Recensies

"In Para bewijst Bruno Vanden Broecke een van de grootste acteurs van zijn generatie te zijn."

“Bruno Vanden Broecke is de koning van de monoloog...Dit is niet zomaar een theaterstuk. Nee, het is een evenement van nationaal belang: een oefening in herinneren en empathie.”

“Als geheel staat Para als een tank. Een stevigheid van smeedijzer, met de loop op de juiste emoties en burgerlijke plichten gericht. Raak. “

Credits

Regie: Raven Ruëll

Spel: Bruno Vanden Broecke

Tekst: David Van Reybroeck

Scenografie: Leo De Nijs

Uitvoering decor: KVS Atelier

Licht vormgeving: Johan Vonk

Licht uitvoering: Geert Drobé

Uitvoering geluid: Max Stuurman

Kostuum: Heidi Ehrhart

Productieleiding: Lieven Symaeys