Mural Art

Somville

Roger Somville (Schaarbeek, 1923 – Tervuren, 2014) is één van de voornaamste Belgische kunstenaars uit de 20ste eeuw. Hij was de vertegenwoordiger van 'het picturale realisme' en schuwde het niet sociaal-maatschappelijke thema's onder de loep te nemen. De Spaanse Burgeroorlog, WOII en mei 1968 hadden een enorme impact op zijn leven en kunst.

Naast schilderijen en tekeningen ontwierp hij talrijke wandtapijten, waaronder het 80m2 grote 'Le Triomphe de la Paix – De Triomf van de Vrede' voor het Congrespaleis in Brussel. Roger Somville is voornamelijk geroemd voor zijn spectaculaire muurschilderijen zoals 'Notre Temps – Onze Tijd' in het metrostation Hankar in Oudergem/Brussel en 'Qu'est ce qu'un intellectuel – Wat is een intellectueel?' op de universiteitsgebouwen van Louvain-la-Neuve.

Met deze tentoonstelling willen we de impact van kunst in openbare ruimte en - gebouwen illustreren en mogelijkheden voor onze stad verkennen.

In de tentoonstelling worden diverse aspecten van de kunstpraktijk van de Brusselse meester belicht. Centraal tonen we de indrukwekkende schilderijen en voorstudies voor zijn murale ingreep in metro Hankar. Verder worden geliefde thema's van Somville ontwikkeld: de kunstenaar en zijn model, rokende figuranten en 'les Arlequins'. Aansluitend worden ook enkele portretten en naaktstudies in de tentoonstelling opgenomen.