Wat hebben we verdiend vandaag?

Victoria Deluxe / Brecht Vanhoenacker

Dit is een documentaire die wil bijdragen aan een rechtschapen beeldvorming over de Vlaamse landbouw. Dit gebeurt door échte boeren - en hun leefwereld en motivaties - op een realistische manier in beeld te brengen.

Het is een hard leven dat wij hebben, maar wel een mooi leven. Niemand weet hoe het over twintig jaar zal zijn, dus ge moet het pakken zoals het komt.
Delfien Vereecken

Cineast Brecht Vanhoenacker volgde anderhalf jaar lang werk en leven op zes Oost-Vlaamse landbouwbedrijven. De landbouwers vertellen in deze documentaire over de hindernissen en vragen waar zij elke dag mee geconfronteerd worden en nemen de tijd om uit te leggen waarom ze met hart en ziel voor hun stiel gekozen hebben en blijven kiezen.

Landbouwers zijn een levensnoodzakelijke schakel in onze voedselketen. Ze zijn zich bewust van die verantwoordelijkheid, werken keihard en lopen over van passie en toewijding voor hun land en de dieren. “Boeren is geen job, het is een manier van leven” zegt één van de landbouwers daarover in deze film. Wat de landbouwers daarvoor terugkrijgen staat echter niet in verhouding met de inspanningen en opofferingen die zij elke dag doen. Ze zijn overgeleverd aan een onvoorspelbare, ruwe markt en voelen hoe de consument zijn voeling met de boerenstiel verloren heeft.

Met deze documentaire wilt Victoria Deluxe een fundamentele bijdrage leveren aan de beeldvorming over de staat van de landbouw in Vlaanderen.

Trailer

Bij elk van deze boeren proef je de gedrevenheid en de liefde voor het vak. Ze aanvaarden stuk voor stuk dat ze aan een avontuur begonnen zijn dat alleen met een onblusbare werkkracht en een ijzeren discipline tot een goed einde kan worden gebracht.
DE MORGEN

Credits

'Wat hebben we verdiend vandaag?' is een film van Victoria Deluxe in samenwerking met Algemeen Boerensyndicaat, Boerenbond, Boeren op een Kruispunt en Landelijke Gilden.

regie: Brecht Vanhoenacker
productie: België 2018
versie: originele versie
taal: Nederlands
ondertitels: Nederlands, Frans
duur: 95 min