JazzLab 2.5: Warm Bad | Hendrik Lasure

+ Easy Pieces

Hendrik Lasure is een van dé jonge jazzwolven van het moment. Al snel nadat hij zijn eerste muzikale stapjes zette – klassieke piano en viool – bleek dat er meer nodig was om zijn enorme honger te stillen. Een plaat van Dizzy Gillespie zorgde voor de overstap naar jazz en het componeren. Van formaties als SCHNTZL, Orange Moon en Thunderblender tot een samenwerking met de Italiaanse vocaliste Francesca Palamidessi – veelzijdigheid troef.

In één set verzamelt hij onder de naam ‘Warm Bad’ al het talent waarmee hij de laatste jaren in aanraking kwam.

Hendrik gebruikt deze JazzLab ‘carte blanche’ om nieuw werk te componeren voor deze zevenkoppige band - een saxofoon/pianokwartet, bijgestaan door drie gitaren. En in de lijn van Hendrik zijn talent, een laveren tussen harmonie en dissonantie, tussen vaste structuren en improvisatie en tussen abstracte klanken en toegankelijke meeslepende deuntjes.

JazzLab, het professioneel netwerk voor Belgische Jazz bestaat 25 jaar en presenteert onder de noemer Jazzlab 2.5 een doorsnede van een kwarteeuw Belgische jazz, met een blik op de toekomst. Vier toonaangevende muzikanten krijgen vrij spel om een gloednieuw project te lanceren, waaronder Hendrik Lasure, pianist van het duo SCHNTZL waarmee hij samen met Casper Van De Velde reeds rijkelijk in de prijzen viel. Het duo wordt in de pers geroemd voor hun eigenzinnige idioom, dat verwijst naar het minimalisme van Wim Mertens en Philip Glass, verrijkt met hedendaagse elektronische elementen en improvisatie.

Credits

saxofoon: Sam Comerford
gitaar: Vitja Pauwels, Benjamin Sauzereau, Marco Giongrandi
bas: Soet Kempeneer
drums: Casper Van De Velde
piano & compositie: Hendrik Lasure

Deel 2: Easy Pieces

Het tweede deel van deze jazzlab avond wordt verzorgd door Easy Pieces
 

Easy Pieces is een trio dat de combinatie van akoestische en versterkte klanken onderzoekt aan de hand van originele composities die geschreven zijn voor deze ongewone bezetting: akoestische piano, elektrische piano en gitaar.
 

Deze band probeert zowel één sterk geheel te vormen, als dat ze andere benaderingen zoekt tot het spelen in trio. De muzikanten toveren bepaalde sferen op scene die organisch veranderen, gaande van wijde soundscapes tot zorgvuldig geschreven melodieën. Kleine en verfijnde instrumentale stukjes met een geïmproviseerde spirit suggereren verhalen maar laten steeds genoeg open voor de interpretatie van de luisteraar.

Easy Pieces bestaat uit Benjamin Sauzereau [gitaar], Dorian Dumont [piano] en Hendrik Lasure [keyboards]