Begin
Elena Peeters
’Uit het licht, in het licht’
Is er een juiste manier om aan het leven te beginnen?
Wat zegt de start over het vervolg?
En als het niet ging zoals gehoopt, bestaat er dan zoiets als opnieuw beginnen?
Begin is het eerste deel van een trilogie waarin Elena bekijkt door welke handen een mensenleven gaat. Ze volgt mensen waar iedereen in zijn/haar leven mee te maken krijgt; een dokter, een buschauffeur, een leerkracht, iemand die ondersteunt en begeleidt aan het einde van een leven, …
Voor Begin volgde Elena een vroedvrouwenpraktijk, woonde een aantal bevallingen bij, sprak met wensouders, grootouders en ouders, met kinderen en met gewone mensen.
Allemaal zijn ze ooit begonnen. Of dat begin nu bij de geboorte ligt of ergens anders.
Over Elena Peeters
Elena Peeters gebruikt haar stem, als verteller, als presentatrice en als audiomaker. Ze kijkt, luistert en toont.
In 2015 studeerde ze af als Master in het Drama aan het Conservatorium van Antwerpen. Dat deed ze met ELENA, een monoloog over haar voetreis van 2.200 km naar Rome. De voorstelling kreeg veel belangstelling, van Nederland tot Noorwegen, van cultuurhuis tot parochiezaal.
Voor haar volgende monoloog trok ze in oktober 2017 naar de VS, meer bepaald naar Texas en California. Ze ging er twee terdoodveroordeelden en een levenslang gestrafte opzoeken met wie ze een jaar lang correspondeerde. Het resultaat van die reis is te zien in Johnyboy. De voorstelling is momenteel voor het derde seizoen op tournee.
In september 2020 ging ze in de basiliek van Tongeren in première met de voorstelling Bidboek, die werd gemaakt op vraag van MoMeNT. De voorstelling speelt enkel in kerkgebouwen en werd opgenomen in het programma Trappelend talent van ccBe en Bruno Vanden Broecke.
Tussendoor speelt Elena als actrice mee in verschillende (jeugd)producties voor oa De Nwe Tijd en hetpaleis, de kleine expeditie, Compagnie Brulschaap, 4Hoog, De Stilte, MartHa!tentatief, O’Kontreir en Child Focus.
Daarnaast geeft ze SLAK vorm, het mini-productiehuis dat ze samen met Adriaan Severins sinds 2017 in de wereld zet. Dit seizoen is SLAK artist in residence in cultuurhuis De Warande, Turnhout. Met Festival of Loss werkt SLAK een jaar lang rond verlies.
Over Bert Hornikx
Bert Hornikx studeerde in 2002 af aan het Lemmensinstituut in Leuven, als master jazzdrums. Intussen is hij al 18 jaar professioneel actief in de muzieksector en het (muziek)theater, als componist, muzikant (drums en elektronica) en ontwikkelaar van software/hardware voor muziek. Deze drie rollen worden in de praktijk vaak gecombineerd.
Hij componeerde onder andere al voor de Queeste en Het Nieuwstedelijk. Daarnaast heeft hij samen met Stijn Segers (TOUR) in eigen beheer het muziektheaterpoject ’Happy Birthday Pilicorda / Rest in Peace Kid Baltan’. Zijn meest recente voorstellingen die hij van muziek voorzag zijn Wie we zijn van Fien Leysen, en De Leeuw van Vlaanderen met Jonas Vanthielen.
Credits
> concept, tekst, spel: Elena Peeters > muziek: Bert Hornikx > coach: Rosa Vandervost > dramaturgie: Lena Meckler > klankbord: Adriaan van Aken > scenografie, licht: Tim Clement > kostuum: Carolien Wardenier > beeld: Assia Bert > affiche: Studio Kaplan > tourplanning: Jimmie Dimmick
productie SLAK & Trappelend Talent, in coproductie met Het Laatste Bedrijf, in samenwerking met Het Nieuwstedelijk
met dank aan c o r s o, De Warande, Bruno Vanden Broecke, Suzanne Grotenhuis en Johan Petit
De productie kwam tot stand met de steun van Sabam For Culture en de Tax Shelter maatregel van de Belgische Federale overheid, in samenwerking met Gallop Tax Shelter.