Ypres–Palmyr

Jan De Wachter

Kunstenaar Jan De Wachter is de dramatische gelijkenis tussen gisteren en vandaag, tussen Ieper en Syrië, niet ontgaan. Ze werd een inspiratiebron voor zijn geëngageerd project Ypres-Palmyr (19 mei tot en met 28 juni 2019). Het kreeg een concrete inhoud door een bijzondere simultane loop van gebeurtenissen.

Opgepast: deze expo is NIET te bezoeken op Hemelvaart en Pinkstermaandag

De kunstenaar absorbeerde de intensiteit waarmee de stad Ieper de vier jaar durende herdenking - van 2014 tot 2018 - van de honderdste verjaardag van de Grote Oorlog organiseerde en beleefde.

Tegelijkertijd was hij in diezelfde periode als mens én kunstenaar erg onder de indruk van de grote terreuraanslagen: de moordende aanval op Charlie Hebdo te Parijs (2015), de grote aanslag, dichter bij huis, op de luchthaven van Zaventem en in de Brusselse metro (2016), en de destructie door IS van de Syrische archeologische site Palmyra (17 mei 2015 tot 27 maart 2016 en 11 december 2016 tot 2 maart 2017).

De kunstenaar bracht alle pakkende taferelen, doordringende beelden en sterke emoties samen onder de noemer van zijn Project Ypres-Palmyr. -SDB

Het Project Ypres-Palmyr is verspreid over vier locaties in Ieper: het cultuurcentrum Het Perron, de Kazematten, het Kruitmagazijn en de Kathedraal.

1. Het Perron

Fochlaan 1, 8900 Ieper
open: elke dag van 13.30 tot 18 uur

Spiegeling of tranen van Ieper
Een beeldlandschap van tekeningen, schilderijen en sculpturen waarin Ieper en Palmyra zich in elkaar spiegelen, beide zijn werelderfgoed. Het omgaan met de gevolgen van destructie en oorlogsgeweld blijft actueel. Ook beeldvijandigheid zet culturen tegenover elkaar.

2. Het Kruitmagazijn

Esplanade, 8900 Ieper
open: zaterdag en zondag van 13.30 tot 18 uur (of na afspraak via het Perron)


Historia
De melkwitte installatie Historia met een verrassend ‘point de vue’ thematiseert de levensvisie en -moed van hen die in Ieper, Palmyra en waar ook ter wereld ervoor kiezen om een nieuwe toekomst, een nieuwe stad, te bouwen op de ruïnes van het oorlogsgeweld. Vijf kindfiguren vergezellen een Dionysos boot, de netten zijn uitgeworpen.

3. De Kazematten

Bollingstraat 1, 8900 Ieper
open: dinsdag tot zondag van 11 tot 18 uur

Memento

De installatie Memento, uitgewerkt als een deurenkerkhof (met dank aan het recyclagepark van Ieper) eert de Ieperse durvers die nu overleden zijn, maar niet mogen worden vergeten. Ze bouwden de stad die zich nu als Vredesstad kan profileren.

4. De Kathedraal

Vandenpeereboomplein z.n., 8900 Ieper
open: elke dag van 8 tot 18 uur (niet tijdens erediensten)

Resurrection

Na vernieling terug recht staan. Moed en kracht om te beginnen, zonder beginnen is er geen wederopbouw. Enkele schilderijen en de sculptuur ‘De Traan’ gaan een dialoog aan met het kerkgebouw. In de stille ruimte helpt een video-installatie de audiovisuele beleving van de tekening ‘Gloren’. De installatie Methode brengt de voormalige kloostergang, pandgang, opnieuw tot leven.