Het koninkrijk van Henry Darger

Lynn Van Royen en Peter De Graef

inleiding om 19u30 in de polyvalente zaal

April 1973. Henry Darger - een teruggetrokken onderhoudsman uit Chicago - zegt de huur van zijn flat op. Hij laat zich opnemen in het bejaardenhuis. Kort erna overlijdt hij. Als antwoord op de vraag wat er met zijn meubels en spullen moest gebeuren: “Throw it all away. Too late now.”

Wanneer huiseigenaars Kiyoko en Nathan Lerner de flat willen leeghalen, stoten ze op een levenswerk waarvan ze de waarde onmogelijk kunnen bevroeden. Verspreid in kasten, op tafels, de grond liggen meer dan 30 000 pagina’s voor- en achterkanten vol getypt, vergezeld van een 300-tal schilderijen. Dargers epos: ‘In the Realms of the Unreal’. Hij heeft er 60 jaar aan gewerkt.

Henry’s leven was er één van ellende, misbruik en eenzaamheid. Op jonge leeftijd maakte hij een besluit: als de echte wereld hem niet diende zou hij er zelf één verzinnen die dat wel deed. Hij dook in zijn verbeelding en sloot er zich in op. Niet om de kunst of de literatuur maar om zichzelf te redden.

Aan de hand van Dargers dagboeken, schrijft Thomas Janssens een nieuwe tekst voor topacteurs Lynn Van Royen en Peter De Graef over wat het met een mens doet om onopgemerkt te blijven.

Credits

concept, tekst, regie: Thomas Janssens
spel: Lynn Van Royen, Peter De Graef
dramaturgie: Jan Peter Gerrits
scenografie: Rob Buelens
licht, geluid: Kurt Vandendriessche