Imagine Raymond

(jazzreeks)

Hoewel de Amerikaanse componist Raymond Scott (1908-1994) bij het grote publiek geen belletje doet rinkelen, zit zijn muziek wel in het collectief geheugen van miljoenen mensen. Wie kent immers niet de maffe deuntjes die honderden tekenfilms begeleiden van Warner Bros‘ Bugs Bunny, Daffy Duck en andere Looney Tunes.

Scott was een synthesizer pionier. Hij was even geniaal in het componeren van akoestische populaire muziek als in het uitvinden van en componeren op elektronische instrumenten. Met Imagine Raymond worden de diverse aspecten uit zijn oeuvre belicht: de akoestische “jazzcomposities” komen rijkelijk aan bod en er wordt gespeeld met zijn elektronische muziek. Het repertoire wordt aangevuld met originele muziek van Xavier Verhelst en Dijf Sanders. 

De jonge filmmaker Victor Van Rossem verzamelt en bewerkt beeldmateriaal om de live-uitvoering te begeleiden. Archiefmateriaal (voornamelijk reisfilmpjes uit de jaren ‘30, ‘40 en ‘50, gefilmd op 8mm pellicule) wordt in real time gemanipuleerd. Aldus wordt Imagine Raymond een totaalconcept.

Michel Masts sextet Wofo gaat voortaan door het leven als Imagine Raymond. Om Scotts wereld te doen herleven, wordt de band aangevuld met componist/elektronicawizzard Dijf Sanders en videomaker Victor Van Rossem.
 

met

Mattias Laga klarinet / Jon Birdsong cornet / Michel Mast saxofoon / Stijn Engels piano / Xavier Verhelst contrabas / Jonathan Callens drums / Dijf Sanders elektronica / Victor Van Rossem beeld

samenwerking Jazzlab Series

In samenwerking met Jazzlab Series en de Bibliotheek Ieper, presenteert Het Perron het komende seizoen drie avonden met nieuwe en gevestigde Belgische jazzgroepen en muzikanten. We starten in november met het jonge Gentse jazztrio Steiger. In maart brengen 3Men in a BoaT een mix van musette, Afrikaanse grooves, kamermuziek en lyrische jazz. Als afsluiter duiken we in het universum van Raymond Scott, componist van maffe deuntjes die honderden tekenfilms begeleiden van Warner Bros’ Bugs Bunny, Daffy Duck en andere Looney Tunes. Bij deze laatste voorstelling worden live reisfilmpjes uit de jaren ’30, ’40 en ’50, gefilmd op 8mm pellicule, gemanipuleerd.


Voor wie wegwijs wil geraken in het ‘ondoorgrondelijke kluwen’ dat de jazz soms lijkt te zijn, kan deelnemen aan de Jazzclass series #1, “Van Jelly tot Jef”. Deze vierdelige introductiecursus ontrafelt het mysterie van spelen zonder partituren en improvisatie, en biedt een bondig maar compleet overzicht van de reeds honderdjarige geschiedenis van de jazz, van Jelly Roll Morton tot Jef Neve.