Er gaat iemand komen
Roeshoofd
Tekst: Jon Fosse
Vertaling: Karst Woudstra
Een jong koppel heeft een afgelegen huis gekocht aan een fjord. Het is een verlaten plek, waar ze samen alleen kunnen zijn. Ver weg van de buitenwereld proberen ze rust en veiligheid te vinden bij elkaar. Meteen na aankomst steken demonen uit het verleden de kop op en wordt de rust onherroepelijk verstoord.
Met een opvallende lichtvoetigheid, een scherpe poëtische taal en een stevige dosis absurde humor behandelt Roeshoofd het diepmenselijke thema ‘angst’. Wanneer wordt angst een wapen? En wanneer een excuus? En wat met liefde, te midden van al deze angst? Een beklijvende en bevreemdende voorstelling, voortgestuwd door de drums en ‘live coding’ van Dago Sondervan.
Roeshoofd is het kersverse theatergezelschap van makers/spelers Lukas Bulteel en Simon De Vos. Ze delen hun liefde voor tekstmateriaal en de noodzaak om baldadig spelgedreven theater te maken. Roeshoofd staat voor het eindeloze gevecht dat ieder mens - met zijn kwetsbaarheden, gekkigheden en gevaartes - voert, enerzijds met zichzelf, anderzijds met de samenleving.
De Noorse schrijver Jon Fosse (°1959) schrijft zowel romans, korte verhalen, poëzie, kinderboeken, essays als toneelstukken. Zijn werk is in meer dan vijftig talen vertaald. Zijn stijl kenmerkt zich door herhaling, innerlijke monoloog en een muzikale, suggestieve stijl. In 2023 ontving hij de Nobelprijs voor Literatuur vanwege ‘zijn vernieuwende toneelstukken en proza die een stem geven aan het onuitspreekbare’, aldus de jury. Of met de woorden van Damiaan De Schrijver (tg STAN): ‘Fosse is een meester in het leggen van stiltes en bereikt met juist gekozen woorden een maximaal effect.’
Credtis
TEKST: Jon Fosse
VERTALING: Karst Woudstra
PEL Lukas Bulteel, Annelore Crollet, Lotte Heijtenis
REGIE Simon De Vos
DECOR, KOSTUUM Chloé Wasselin-Dandre
MUZIEK Dago Sondervan
LICHTONTWERP Mark Van Denesse
TECHNIEK Barbara De Wit
OP DE FOTO Lukas Bulteel, Goele Denil (model)
Inleiding
Bij deze voorstelling wordt een inleiding aangeboden.
De inleiding start om 19.30 en gaat door in de Polyvalente zaal op de eerste verdieping van Het Perron. Tickethouders wonen de inleiding gratis bij.