Nomadics

Voetvolk / Lisbeth Gruwez & Maarten Van Cauwenberghe

Vooraf aan deze voorstelling kan, wie dat wenst, aansluiten voor een lange wandeling (15 km) of korte wandeling (2 km) met het gezelschap. Tijdens deze wandeling geven de dansers de voorstelling verder vorm, waarna ze het resultaat presenteren in de theaterzaal van Het Perron. 

De wandeling start (enkele uren voor de voorstelling) in Zonnebeke. In groep stappen we, samen met de dansers richting in Ieper. Het traject kun je hier bekijken. Lijkt de lange wandeling van 15 km je te uitdagend, dan kun je aansluiten op het tussenpunt aan de Rijselpoort. 

Inschrijven voor de wandeling kan helaas niet meer. De voorstelling bijwonen kan wel nog steeds!

___

In 'Nomadics', Lisbeth Gruwez’ nieuwste voorstel­ling, nemen acht dansers het publiek mee op trip. Letter­lijk: ze gaan samen wandelen. De dansers verschijnen op een afgesproken plaats en uur en pikken de toeschou­wers op voor een kilometerlange tocht waarin kijken, ervaren en verbin­ding met het landschap centraal staan. Van de prikkels en de ruis van de stad naar de rust van het land. En terug naar de drukte. Ze worden één, dansers en toeschou­wers, een groep wandelaars als collec­tief waarbinnen iedereen toch zichzelf kan blijven.

Eindigen doen ze op de scène, waar hun wegen weer scheiden. Dan kan de perfor­mance beginnen. Maar de ervaring van de tocht keert in verhevigde vorm terug. De dansers verbeelden het landschap en de afgelegde weg. Soms zijn ze boom, soms zijn ze gras. Soms zijn ze rots, soms zelfs mens. In 'Nomadics' verschijnen ze evenwaardig en met elkaar verbonden in een voortdu­rende transfor­matie.

De voorstelling beleven kan op drie manieren

1. Je woont enkel de voorstel­ling bij (Het Perron, 20.15 uur)
2. Je wandelt mee voor een tocht van ongeveer 3 uur 30 min, die start in Zonnebeke (aan de kerk) en door het landschap richting Ieper trekt. Daarna woon je de voorstel­ling bij in Het Perron. 
3. Je wandelt het laatste stuk van de tocht mee (2 km). Je pikt in aan de Rijsel­poort. Daarna woon je de voorstel­ling bij in Het Perron. 

Meewan­delen? Schrijf je zeker in door een mailtje te sturen naar sander.nolf@ieper.be. Alle prakti­sche informatie bezorgen we je via mail. 

Over de soundtrack

Voor het sound design tekenen Maarten Van Cauwenberghe, Dag Taeldeman en Rodrigo Fuentealba Palavicino, drie opmerke­lijke Belgische gitaristen.

Belang­rijke inspira­tie­bron is de Krautrock van bands als Cluster en Harmonia 76, die midden jaren zeventig allebei een nauwe band hadden met Brian Eno. Die godfather of ambient is voor ons vanzelf­spre­kend ook van invloed. Het grote verschil met hun muziek is echter het instru­men­ta­rium. Voor Hunters & Collectors werken we enkel met drie elektri­sche gitaren en tape. We gebruiken geen distortion, maar manipu­leren tapes zodanig dat er pulserende ritmes ontstaan die als basis dienen voor de verschil­lende scènes. Naast klank, harmonie en melodie is er veel vrijheid en ruimte in de muziek. Door de live uitvoe­ring intera­geren muziek en dans opnieuw sterk met elkaar – een echt Voetvolk-keurmerk.

Credits

> choreo­grafie: Lisbeth Gruwez
> compositie, geluids­ont­werp en live muziek: Maarten Van CauwenbergheDag Taeldeman
en Rodrigo Fuentealba Palavicino
> perfor­mance: Lisbeth Gruwez, Nathalia Pieczuro,
Kasper Vandenberghe
en een gemengde cast van 4 andere dansers
> dramaturgie: Bart Meuleman > productie: Voetvolk vzw
> coproductie: KVS – Royal Flemish Theatre, Kunsten­cen­trum Vooruit, Julidans, Theater Freiburg > met de steun van NONA, de Vlaamse Gemeen­schap, de Vlaamse Gemeen­schaps­com­missie (VGC) & de Tax Shelter-maatregel van de Belgische overheid > spreiding in samenwer­king met: Key Peryp