Ypres–Palmyr/Resurrection

Jan De Wachter/Contemporary Art

Ieper noemt zich vandaag een Vredesstad. Honderd jaar geleden was de stad een grote, open wonde, een uitgestrekte oorlogsruïne. Wie Ieper vandaag bezoekt, denkt aan de Last Post die oproept de gevallen soldaten nooit te vergeten. Ieper wil dat zijn en ze wil ook meer zijn. Ze wil getuigen van haar grote wil om op te staan uit het puin. Ze is nu inderdaad het levende bewijs van de generatielange wederopbouw. Op dat gegeven ent zich het kunstproject Ypres-Palmyr van Jan De Wachter.

Het Project schept een fysieke, artistieke en mentale ruimte in het teken van de collectieve wederopstanding. Zo is Ieper de ideale plek geworden om hulde te brengen aan hen die aan de wederopbouw hebben bijgedragen. Door hun acties hebben ze luid neen gezegd aan de destructie door oorlog en militair geweld, een luid klinkend neen ook aan het intolerante iconoclasme dat immense schade aanricht aan mens, cultuur en stad, waar ook ter wereld,.

Jan De Wachter stelt zijn artistiek werk in het teken van de wederopbouw.

Tekeningen, schilderijen, beelden, installaties, zij nemen de gruwel van de destructie van mens en cultuur als grondstof voor een nieuwe creatie die van toekomst en hoop spreekt. Toen Ieper de honderdste verjaardag herdacht van de Grote Oorlog (2014-2018), werd de wereld opgeschrikt door de beelden die de terreurorganisatie IS verspreidde. Ze lieten zien hoe ze het kostbare erfgoed van de Oud-Romeinse stad Palmyra in Syrië dynamiteerden.

Het Project Ypres-Palmyr is verspreid over vier locaties in Ieper: het cultuurcentrum Het Perron, de Kazematten, het Kruitmagazijn en de Kathedraal.

Hier onderzoekt Jan De Wachter de bijzondere relatie tussen Ieper en Palmyra. Hij nodigt de bezoeker uit om hulde te brengen aan hen  die moedig neen zeggen aan modern wapengeweld en alle antidemocratische vormen van extremisme, die uit zijn op destructie van mensen en dingen. Dat neen weerklinkt ook in de eigen, artistieke ruimte van Jan De Wachter. Daarin spreekt een zachte stem met overtuiging van humane levenswaarden, gebouwd op de hoeksteen van vrede.